HISTORIA MARKI
„Krakowski Kredens” to marka o bogatej tradycji, która zadebiutowała na rynku w 2007 roku, zdobywając grono wiernych wielbicieli. Od samego początku najważniejszą misją marki było oferowanie produktów najwyższej jakości oraz promowanie tradycyjnych składników i rodzimych smaków.
Twórcy marki chcieli podzielić się swoją pasją do kulinariów oraz oddać klimat dawnej Galicji. Stąd nierozerwalny związek nazwy i oferty Krakowskiego Kredensu z tradycją oraz historią regionu. Szczególnie silnie nawiązali do kulinarnego dziedzictwa Małopolski, ze szczególnym uwzględnieniem Krakowa.
Dziś kontynuujemy to dzieło, ożywiając te wyjątkowe smaki we współczesnych realiach i odwołując się do lokalnych tradycji oraz sprawdzonych receptur. Wyjątkowości naszym specjałom dodają również opowiastki i anegdoty o historii produktów. W każdym z nich znajdują się nawiązania do historii i opowiastek spisanych przez znawców kultury galicyjskiej – Mieczysława Czumy i Leszka Mazana, którzy współpracowali z założycielką marki Ewą Lewek.
Dodatkową inspirację stanowiła zawartość dwóch wyjątkowych książek kucharskich – „Ilustrowanego kucharza krakowskiego” Marii Gruszeckiej oraz „Domu oszczędnego” Juliuszowej Albinowskiej. Szczególną rolę odgrywają zawarte w nich przepisy oraz liczne porady dotyczące sztuki kulinarnej XIXw.