Szukaj na blogu

Tradycyjna kolacja świąteczna w nowym wydaniu

Kategorie : Główna
star
star
star
star
star

Kolacja wigilijna ma swój własny rytm, zapach i nastrój. Jest barszcz z uszkami, ryba, kapusta z grzybami, kompot z suszu. Wszystko znane, oswojone, „jak u mamy”. A jednak coraz częściej chcemy, żeby na świątecznym stole pojawił się także delikatny powiew nowości – coś, co nie burzy tradycji, ale subtelnie ją podkreśla.

Zamiast rewolucji w menu wystarczy sięgnąć po dobrze dobrane dodatki. Kilka słoiczków może całkowicie zmienić odbiór dobrze znanych dań. W ofercie Krakowskiego Kredensu znajdziesz dodatki, które idealnie wpisują się w klimat Świąt.

Żurawina do mięs i serów – świąteczny klasyk w towarzystwie ryby, serów i pasztetów

Jeśli jest jeden owoc, który niemal automatycznie kojarzy się ze Świętami, to właśnie żurawina. Żurawina do mięs i serów to dodatek, który potrafi odmienić każde danie – od świątecznych pasztetów, przez pieczone mięsa serwowane już w pierwszy i drugi dzień Świąt, aż po wykwintne sery.

Na wigilijnym stole Żurawina do mięs i serów świetnie odnajdzie się obok ryb. Możesz podać ją do pieczonego łososia w wersji „świątecznej” – z plasterkiem cytryny i świeżym koperkiem – albo postawić w niewielkiej miseczce przy desce śledzi w różnych odsłonach. Dla odważniejszych gości to znakomita okazja, by odkryć nowe połączenie: śledź w śmietanie i łyżeczka żurawiny to duet, który przyjemnie zaskakuje.

To także idealny dodatek do serów pleśniowych i camemberta, jeśli planujesz po Wigilii mały, późnowieczorny „serowy kącik” dla najbliższych. Kiedy kolacja dobiega końca, a na stole zostaje już tylko kilka dań, deska serów z Żurawina do mięs i serów pozwala przedłużyć przyjemność ze wspólnego biesiadowania, ale w lżejszej, bardziej przekąskowej formie.

Kurki Marynowane – leśny akcent wśród wigilijnych przystawek

Grzyby to absolutna klasyka wigilijnego menu: są w barszczu, w kapuście, w uszkach, w pierogach. Ale możesz je podać także w zupełnie innej roli – jako wyrazistą, samodzielną przystawkę. Kurki Marynowane od Krakowskiego Kredensu to gotowe rozwiązanie, które od razu wnosi na stół smak polskiego lasu i odrobinę elegancji.

Kurki Marynowane sprawdzą się idealnie obok śledzi, sałatek jarzynowych i warzywnych terrin. Możesz ustawić niewielkie miseczki z tymi grzybami pomiędzy innymi przystawkami – goście będą po nie sięgać instynktownie, traktując je jak małą, intensywną w smaku przekąskę. Delikatnie kwaskowa zalewa dodaje lekkości potrawom, które z natury są bardziej kremowe czy mączne (jak tradycyjna sałatka jarzynowa czy świąteczne krokiety).

Świetnym pomysłem na „nowe wydanie” świątecznego stołu jest także prosta sałatka z pieczonego buraka, rukoli i Kurki Marynowane. Wystarczy dodać odrobinę dobrej oliwy i szczyptę pieprzu, by powstała lekka, nowoczesna przystawka, która pięknie kontrastuje z klasycznymi, cięższymi potrawami wigilijnymi.

Podgrzybek marynowany – tradycja w czystej postaci

Podgrzybek to grzyb, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i wspólnym grzybobraniem. Podgrzybek marynowany doskonale wpisuje się w ideę kolacji wigilijnej „w nowym wydaniu” – zachowuje bowiem tradycyjny smak, ale sposób podania może być zupełnie współczesny.

Możesz podać Podgrzybki marynowany w eleganckiej miseczce jako samodzielną przystawkę, ale też wkomponować go w bardziej złożone dania. Świetnie pasuje do deski świątecznych specjałów: obok śledzi, kapusty z grochem czy faszerowanych jaj podanych już w pierwszy dzień Świąt. Na Wigilię można zestawić go z klasycznym barszczem – nie w środku zupy, ale obok, na małym talerzyku, jako intensywny dodatek do popijania gorącego barszczu z filiżanki.

Podgrzybek marynowany wprowadza do świątecznego menu wyrazisty, dobrze znany smak, ale podany w sposób, który bardziej przypomina kuchnię bistro niż tradycyjny rodzinny stół. To idealny kompromis między przywiązaniem do tradycji a chęcią spróbowania czegoś „trochę innego”.

Musztarda jałowcowa – sekretny składnik sosów do ryb i sałatek

Musztarda kojarzy się przede wszystkim z mięsem, ale przy odpowiednim wyczuciu może stać się wyjątkowym dodatkiem także do dań serwowanych podczas Wigilii. Musztarda jałowcowa, dzięki kremowej konsystencji i ziołowej nucie, świetnie sprawdzi się w świątecznych sosach i dressingach.

Możesz wykorzystać Musztarda jałowcowa do przygotowania sosu do śledzi – wystarczy połączyć ją z gęstą śmietaną, odrobiną miodu i sokiem z cytryny. Taki sos, podany do śledzia w wersji „wigilijnej”, będzie jednocześnie tradycyjny i zaskakująco nowoczesny.

Ta musztarda doskonale nadaje się także do lekkiego dressingu do sałatki ziemniaczanej z dodatkiem pieczonych warzyw. Jeśli planujesz na wigilijnym stole bardziej współczesną wersję sałatki – z pieczonym ziemniakiem, selerem, marchewką i jabłkiem – kilka łyżeczek Musztarda jałowcowa doda całości głębi, a jednocześnie pozostawi ją delikatną i elegancką.

Musztarda starofrancuska – odrobina francuskiej elegancji na polskiej Wigilii

Musztarda starofrancuska to propozycja dla tych, którzy lubią łączyć polską tradycję z delikatnie francuskim sznytem. Jej ziarnista struktura i bogaty smak sprawiają, że idealnie nadaje się do świątecznych sosów i marynat, które podkreślą charakter ryb oraz warzyw korzeniowych.

Na kolację wigilijną możesz przygotować sos na bazie Musztarda starofrancuska, oliwy i odrobiny soku z cytryny, którym skropisz pieczone warzywa (marchew, pietruszkę, seler). Dzięki temu klasyczne warzywa z piekarnika zyskują nowoczesną formę – wciąż pasują do barszczu czy ryby, ale na talerzu prezentują się bardziej jak danie z restauracji niż typowy „dodatek obiadowy”.

Musztarda starofrancuska świetnie sprawdzi się także w roli składnika sosu serowego, który możesz podać już w pierwszy lub drugi dzień Świąt do zapiekanki makaronowej albo warzywnej. Tym samym jeden słoik musztardy pozwala płynnie przejść od wigilijnej tradycji do świątecznych obiadów w nowoczesnym stylu.

Jak ułożyć świąteczny stół, żeby dodatki grały główną rolę?

Kluczem do „nowego wydania” wigilijnej kolacji nie jest całkowita zmiana menu, lecz sposób podania. Zamiast jednego dużego półmiska wszystkiego – postaw na mniejsze talerze i miseczki, w których pojawią się wyraziste dodatki.

Na środku stołu możesz ustawić elegancką deskę z serami i rybami, a obok niej małe miseczki: Żurawina do mięs i serów, w kolejnych Kurki Marynowane oraz Podgrzybek marynowany. Do tego w dzbanku lub niewielkim słoiczku domowy sos na bazie Musztarda jałowcowa, a obok – aromatyczny dressing z Musztarda starofrancuska.

Goście sami będą komponować swoje ulubione połączenia:  śledź z sosem musztardowym, pieczone warzywa z francuską nutą. Ty natomiast zachowasz wszystko, co w Wigilii najważniejsze – tradycję, spotkanie, atmosferę – a jednocześnie pokażesz, że nawet bardzo klasyczne menu może smakować inaczej niż co roku.

Tradycyjna kolacja wigilijna nie musi przechodzić rewolucji, by zaskoczyć domowników i gości. Czasem wystarczy kilka przemyślanych akcentów, by dobrze znane potrawy zyskały nowy wymiar.

Zaloguj się, aby ocenić ten produkt