Żaden deser nie przywołuje tak gorących wspomnień jak kruche ciasto z konfiturą o obłędnym połączeniu wiśni i pomarańczy z nutą kardamonu. To deser, który przeniesie Was w czasie, do niedzielnych spotkań u babci, która serwowała na stół jeszcze gorący kruchy placek z charakterystyczną kratką na wierzchu. Jego przygotowanie jest szybkie i proste, a smak obłędny! Nie możecie nie spróbować – efekt końcowy zachwyci Was i Waszych gości!
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła (zimnego)
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 1 słoik “Konfitury z wiśni z pomarańczą i kardamonem” z Krakowskiego Kredensu
Dodatki do podania:
- Herbatka ziołowa z nutą Wytchnienia (do serwowania)
- plastry świeżej pomarańczy (do dekoracji)
- kilka listków świeżej mięty
- 1/2 łyżeczki kardamonu (zmielonego)
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie: do posypania - w zależności od upodobań)
WYKONANIE:
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, szczyptę soli i pokrojone na kawałki zimne masło.
- Rozetrzyj składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez około 30 minut.
Formowanie i pieczenie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i wyłóż nim formę na tartę (o średnicy około 24 cm). Nadmiar ciasta przy brzegach odetnij.
- Pozostałym ciastem możesz wykonać ozdobne paski na wierzch kruchej tarty.
- Nakłuj spód widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń podczas pieczenia.
Dodanie nadzienia:
- Na przygotowany spód wyłóż równomiernie “Konfiturę z wiśni z pomarańczą i kardamonem”
- Udekoruj wierzch paskami z ciasta, układając je w formie kratki.
Pieczenie:
- Wstaw przygotowaną tartę do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Dekorowanie i podanie:
- Gdy wypieczona tarta ostygnie, udekoruj wierzch plastrami świeżej pomarańczy i listkami mięty.
- Posyp mielonym kardamonem, aby podkręcić korzenny smak lub wymieszaj kardamon z cukrem pudrem i delikatnie posyp gotowe ciasto tak jak serwowały nasze babcie
Serwowanie:
- Podawaj gotową tartę w towarzystwie Herbatki ziołowej z nutą Wytchnienia z Krakowskiego Kredensu dla idealnego dopełnienia smaku.
Jakie inne desery można przygotować z wykorzystaniem konfitur?
Konfitury są niezastąpionym dodatkiem do domowych deserów. Dzięki nim ciasta zyskują wyjątkowy smak, a my możemy cieszyć się owocową słodyczą przez cały rok. Wybierając konfitury owocowe, warto postawić na produkty wysokiej jakości o dużej ilości owoców na 100g produktu, które zawierają jak najprostsze składy. Krucha tarta z konfiturą to doskonały przykład na to, jak w prosty sposób stworzyć efektowne i smaczne desery. Sprawdź ofertę konfitur z Krakowskiego Kredensu oraz nie tylko ich walory smakowe: https://krakowskikredens.pl/39-konfitury
Jakie konfitury owocowe wybierać do deserów i dań?
Konfitury owocowe, takie jak te z wiśni i pomarańczy, doskonale komponują się z kruchym ciastem. Bogactwo smaku i aromatu konfitur sprawia, że przetwory owocowe stają się niezastąpionym elementem w kuchni każdego miłośnika gotowania i wypieków. Wybierając konfitury owocowe, warto zwrócić uwagę na ich skład i zawartość owoców. Dzięki temu nasze desery zyskają niepowtarzalny smak. Przetwory z Krakowskiego Kredensu powstają w krótkich seriach, mają prosty skład i są tworzone według inspiracji przepisami jak dawniej.
Jak jeszcze można wykorzystać konfitury w przygotowywanych daniach?
Konfitury to nie tylko dodatek do ciast i deserów. Możliwości wykorzystania konfitur owocowych w kuchni są niemal nieograniczone. Doskonale sprawdzają się również jako składnik śniadań – można je dodać do jogurtu, owsianki lub naleśników. Świetnie komponują się z serami, zwłaszcza pleśniowymi, tworząc ciekawe połączenia smakowe. Konfitury mogą być także dodatkiem do mięs, nadając im wyjątkowy, owocowy aromat. Na takie okazje szczególnie polecamy nasze dedykowane produkty do dań wytrawnych: https://krakowskikredens.pl/50-owoce-do-mies-i-serow
Jakie herbaty serwować do deserów z owocami?
Do słodkich wypieków najlepiej pasują herbaty o delikatnym, ale wyrazistym smaku. Czarna herbata, zwłaszcza z nutą bergamotki i kwiatami bławatka, jak “Salonowy Earl Grey”, doskonale równoważy słodycz deserów. Zielona herbata z owocowymi nutami - jak “Herbata z wiśniowego sadu” - może dodać orzeźwiającego akcentu, a herbaty owocowe - jak “Herbata różany ogród” czy “ Herbatka owocowa malina z lipą” świetnie podkreślą smak konfitur. Wybierając herbatę do deseru, warto kierować się intensywnością smaku oraz nutami aromatycznymi, które będą współgrać z serwowanym ciastem.