popup.jpg

Krucha tarta z konfiturą wiśniową z pomarańczą i kardamonem

Kategorie : Główna
star
star
star
star
star



Żaden deser nie przywołuje tak gorących wspomnień jak kruche ciasto z konfiturą o obłędnym połączeniu wiśni i pomarańczy z nutą kardamonu. To deser, który przeniesie Was w czasie, do niedzielnych spotkań u babci, która serwowała na stół jeszcze gorący kruchy placek z charakterystyczną kratką na wierzchu. Jego przygotowanie jest szybkie i proste, a smak obłędny! Nie możecie nie spróbować – efekt końcowy zachwyci Was i Waszych gości!

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła (zimnego)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 1 słoik “Konfitury z wiśni z pomarańczą i kardamonem” z Krakowskiego Kredensu

Dodatki do podania:

  • Herbatka ziołowa z nutą Wytchnienia (do serwowania)
  • plastry świeżej pomarańczy (do dekoracji)
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki kardamonu (zmielonego)
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie: do posypania - w zależności od upodobań)

WYKONANIE:

Przygotowanie ciasta:

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, szczyptę soli i pokrojone na kawałki zimne masło.
  • Rozetrzyj składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
  • Dodaj jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez około 30 minut.

Formowanie i pieczenie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i wyłóż nim formę na tartę (o średnicy około 24 cm). Nadmiar ciasta przy brzegach odetnij.
  • Pozostałym ciastem możesz wykonać ozdobne paski na wierzch kruchej tarty.
  • Nakłuj spód widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń podczas pieczenia.

Dodanie nadzienia:

  • Na przygotowany spód wyłóż równomiernie “Konfiturę z wiśni z pomarańczą i kardamonem”
  • Udekoruj wierzch paskami z ciasta, układając je w formie kratki.

Pieczenie:

  • Wstaw przygotowaną tartę do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

Dekorowanie i podanie:

  • Gdy wypieczona tarta ostygnie, udekoruj wierzch plastrami świeżej pomarańczy i listkami mięty.
  • Posyp mielonym kardamonem, aby podkręcić korzenny smak lub wymieszaj kardamon z cukrem pudrem i delikatnie posyp gotowe ciasto tak jak serwowały nasze babcie

Serwowanie:

  • Podawaj gotową tartę w towarzystwie Herbatki ziołowej z nutą Wytchnienia z Krakowskiego Kredensu dla idealnego dopełnienia smaku.

Jakie inne desery można przygotować z wykorzystaniem konfitur?

    Konfitury są niezastąpionym dodatkiem do domowych deserów. Dzięki nim ciasta zyskują wyjątkowy smak, a my możemy cieszyć się owocową słodyczą przez cały rok. Wybierając konfitury owocowe, warto postawić na produkty wysokiej jakości o dużej ilości owoców na 100g produktu, które zawierają jak najprostsze składy. Krucha tarta z konfiturą to doskonały przykład na to, jak w prosty sposób stworzyć efektowne i smaczne desery. Sprawdź ofertę konfitur z Krakowskiego Kredensu oraz nie tylko ich walory smakowe: https://krakowskikredens.pl/39-konfitury

    Jakie konfitury owocowe wybierać do deserów i dań?

      Konfitury owocowe, takie jak te z wiśni i pomarańczy, doskonale komponują się z kruchym ciastem. Bogactwo smaku i aromatu konfitur sprawia, że przetwory owocowe stają się niezastąpionym elementem w kuchni każdego miłośnika gotowania i wypieków. Wybierając konfitury owocowe, warto zwrócić uwagę na ich skład i zawartość owoców. Dzięki temu nasze desery zyskają niepowtarzalny smak. Przetwory z Krakowskiego Kredensu powstają w krótkich seriach, mają prosty skład i są tworzone według inspiracji przepisami jak dawniej.

      Jak jeszcze można wykorzystać konfitury w przygotowywanych daniach?

        Konfitury to nie tylko dodatek do ciast i deserów. Możliwości wykorzystania konfitur owocowych w kuchni są niemal nieograniczone. Doskonale sprawdzają się również jako składnik śniadań – można je dodać do jogurtu, owsianki lub naleśników. Świetnie komponują się z serami, zwłaszcza pleśniowymi, tworząc ciekawe połączenia smakowe. Konfitury mogą być także dodatkiem do mięs, nadając im wyjątkowy, owocowy aromat. Na takie okazje szczególnie polecamy nasze dedykowane produkty do dań wytrawnych: https://krakowskikredens.pl/50-owoce-do-mies-i-serow

        Jakie herbaty serwować do deserów z owocami?

          Do słodkich wypieków najlepiej pasują herbaty o delikatnym, ale wyrazistym smaku. Czarna herbata, zwłaszcza z nutą bergamotki i kwiatami bławatka, jak “Salonowy Earl Grey”, doskonale równoważy słodycz deserów. Zielona herbata z owocowymi nutami - jak “Herbata z wiśniowego sadu” - może dodać orzeźwiającego akcentu, a herbaty owocowe - jak “Herbata różany ogród” czy “ Herbatka owocowa malina z lipą” świetnie podkreślą smak konfitur. Wybierając herbatę do deseru, warto kierować się intensywnością smaku oraz nutami aromatycznymi, które będą współgrać z serwowanym ciastem.

          Zaloguj się, aby ocenić ten produkt