Syrop malinowy, miód i ciasteczka migdałowo-pomarańczowe to od dziś dodatki do “Herbaty na długie wieczory”, których nie może zabraknąć podczas relaksu z rozgrzewającym napojem w ulubionym kubku lub filiżance, ciepłym kocem i klimatycznymi świecami. Sprawdź nasz przepis na gorący napój pełen smaku i aromatu.
Legenda głosi, że herbata serwowana podczas południowych spotkań u profesorowej Rydlowej przy Garncarskiej w Krakowie zawsze była wyborna, towarzystwo wyśmienite, a dyskusje pasjonujące. Rozmowy cichły, gdy Pani Domu nalewała herbatę do fajansowych filiżanek. Czynność ta, zgodnie z tradycją, przypadała wyłącznie jej.
Dziś nie musisz wybierać się na salony, a wręcz odwrotnie możesz odkryć wyjątkowy smak herbaty, który wypijesz w domowym zaciszu, ale z pewnością nie powstydziłaby się go profesorowa Rydlowa – wsyp łyżkę herbaty do ulubionej filiżanki, dodaj odpowiednie dodatki i ciesz się wyjątkową przyjemnością.
SKŁADNIKI Z KRAKOWSKIEGO KREDENSU, KTÓRYCH POTRZEBUJESZ:
• Herbata „na długie wieczory”
• Syrop malinowy z kwiatem lipy
• Miód z maliną
• dodatki: Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe (krakowski kredens)
• Opcjonalnie: ulubione owoce – np. kawałki pomarańczy lub żurawina
PRZYGOTOWANIE:
- Zaparzenie herbaty:
Wsyp herbatę „Na długie wieczory” do ulubionej filiżanki lub dzbanka. Zalej wodą o temperaturze ok. 95°C i pozwól jej parzyć się przez kilka minut (3–5 minut), aby uwolniły się wszystkie aromaty. - Dodanie wyjątkowych składników:
Do przygotowanego naparu dodaj syrop malinowy z kwiatem lipy. Następnie dodaj szpatułkę miodu z maliną – do filiżanki lub, gdy robisz herbatę w dzbanku, odpowiednio więcej. Obserwuj, jak pięknie łączy się z herbatą, tworząc rozgrzewającą kompozycję smaków. - Podanie z dodatkami:
Do tak pysznej herbaty rekomendujemy dodatek w postaci ulubionych słodkości. Na talerzyk obok filiżanki nałóż kilka ciasteczek migdałowo-pomarańczowych. Ich kruchość i cytrusowy posmak doskonale dopełnią tę chwilę przyjemności. - Czas na chwilę relaksu:
Usiądź wygodnie, zanurz się w smaku aromatycznego napoju i delektuj się chwilą.